Poľnohospodárom v Prešovskom kraji chýbajú dotácie za bezmála 916 miliónov Sk

24.06.2004 Celý región

Na sumu bezmála 916 miliónov Sk odhadujú predstavitelia Šarišskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (ŠPPK) so sídlom v Prešove výpad vo vyplácaní toh...
Na sumu bezmála 916 miliónov Sk odhadujú predstavitelia Šarišskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (ŠPPK) so sídlom v Prešove výpad vo vyplácaní tohoročných dotácií pre poľnohospodársku prvovýrobu v Prešovskom kraji. To podľa nich zrazí poľnohospodárov v znevýhodnených oblastiach ešte viac \"na kolená\".

Predseda ŠPPK Vladimír Palša konštatoval, že vstup SR do Európskej únie má pre slovenských poľnohospodárov klady v zavádzaní jasnejších pravidiel financovania a vo vyššej právnej istote. Na druhej strane nevedel povedať, prečo vyplácanie dotácií nebeží podľa pravidiel.
Za rok 2003 činil objem vyplatených dotácií pre poľnohospodársku prvovýrobu v kraji vyše 1, 18 miliardy Sk. Kým však príspevky k 1. máju 2003 činili vyše 443, 4 milióna Sk, tak k tomu istému dátumu v tomto roku išlo o vyše 268, 3 milióna Sk.
Riaditeľ ŠPPK Mikuláš Gargalík informoval, že v obvode ŠPPK, čo je územie okresov Prešov a Sabinov, tohto roku podalo a verifikovalo žiadosti o priame platby a na plodiny na ornej pôde 419 subjektov. V roku 2003 poberalo dotácie 109 subjektov. Ako Gargalík upozornil, obhospodarovali 95 percent všetkej ornej pôdy. Rapídne zvýšenie počtu žiadateľov pripísal zmene v tom, kto príspevky môže poberať, pribudli drobní vlastníci pôdy.

jj
 

Vyberte región